7 Kasım 2007 Çarşamba

BAMBU YETİŞTİRME

.........
Her şey hayal kurmakla başlar...
Hoş geldiniz.
.........
.
.

Çocuksuz ev,
Kuşsuz ağaç
ve...
Bambusuz bahçe,
Güneşsiz bir gün gibidir.
Lao Tse 6th cent. BC


18/3/2009-Sakarya

NİHAYET GÖRÜNDÜLER ...

Bu akşam üzeri iş çıkışı bahçeye gittiğimde, bambuların kış uykusundan uyandıklarını, bir kısmının yeni yapraklar verdiğini, birkaçının da yeni sürgün verdiğini gördüm ve çok sevindim.
Keşke fotoğraf makinası yanımda olsaydı.
En kısa zamanda bu yeni bambu sürgünlerinin fotoğraflarını ekleyeceğim. :)

16/01/2009-Sakarya
.


Rizomdan yetiştirdiğim bambular hakkında son bilgilendirme tarihinden bu güne aşağıdaki hususları gözledim.

-Bambular 07/10/2008 tarihinden itibaren 10-15/12/2008 tarihine kadar büyümeye devam ettiler.
-Bu büyüme hem köklerde hem de toprak üstü kısımda gerçekleşti.
-Yaklaşık 10-15/12/2008 tarihinden itibaren toprak üstü büyümesi göreceli olarak durmakla birlikte bambuların yaprakları yeşilliklerini koruyorlar.Yani kışın bu soğuklarında da yeşiller.
-Yalnızca aralık ayı içinde uzayan bambu kamışlarındaki taze yapraklar biraz soğuktan zarar görmüşe benziyor o kadar.Ancak bunların da gövde kısımları gayet sağlıklı görünüyor.
-Daha önce havalar soğuyunca bambu kamışlarını toprak altına alıp köklenip köklenmeyeceklerini deneyeceğimi belirtmişsem de oluşan toplam köklenmenin yeterli olduğu kanaatine vardığımdan bu fikrimden vazgeçtim. :)

07/10/2008-00.10
Bu yıl diktiğim bambularla ilgili yaşadığım sorunları özetle söyle sıralayabilirim.
  • Dikimi geç tarihte nisan ayı sonlarında yaptım.Deneyimime göre rizomlarla dikimden en iyi verimi alabilmek için kasım-aralık aylarını seçmek gerekir.Böylece bahara kadar rizom bir miktar kılcal kök yapabilir ve yerine uyum sağlar.
  • İşçiler diktikleri rizomu çok yüzeye dikmişler.Yüzeye çok yakın olan rizomlar araları elle yada çapa makinasıyla çapalarken sökülebiliyor.Bu nedenle rizomları kanıma göre 20 cm derine dikmem ve çapa makinasını kullanmamam gerekiyor.
  • Bambuları geç diktiğim gibi damla sulama sistemini de geç kurdum.Bu sistemi kurmam mayıs ayı sonlarını buldu.Gözlemime göre bambu aşırı su istememekle beraber düzenli bir nem istiyor, bu nedenle bir miktar strese girdiler.
  • İlk ot temizliklerinde deneyimsiz işçiler kullandığımdan bazı süren bambuları ot diye yolmuşlar.Farkettiğimde çok geçti.
  • Yine işçilerin özensizliği ve yüzeysel dikim nedeniyle de bazı rizomlar toprak dışında kalarak kurudular.
  • Önceden herhangi bir kültürel mücadele yapmadığımdan sürekli ve bıktırıcı şekilde ot mücadelesi yapmak zorunda kaldım.Aşırı otlanma, gölgede kalmaları nedeniyle iki bodur cins bambunun gelişiminin zayıf olmasına neden oldu.Ancak mevcut durum halen de iyi.Bir miktar kimyasal mücadele sırasında da zaiyat oldu.Bu nedenle kimyasal mücadeleyi bıraktım.
  • Bölgede epeyce bulunan ve manas da denen zararlı en az % 5-10 zarar verdi.Danışmanım ve değerli bir arkadaşım bu zararlı ile bahar başlangıcında bir tür nemetod ilacı ile mücadeleye başlamamızın maliyet problemi nedeniyle uygun olacağını söyledi.
  • Çevreden bambuyu merak eden kişiler! uygunsuz saatlerde gelip bir kısım bambuyu yeni sürerken kullandıkları araçlarla çiğneyerek zarar verdiler.
Tüm bu olumsuzluklara karşılık geride kalan ve süren bambular neredeyse kayıpları karşılayacak kadar kaldı.Bir kısım cinsler epey boy attığı gibi epeyce de rizom oluşturdular.Bu yıl toprak yüzeyinde olan ve yükselen sapları kışın toprak altına alırsam boğum yerlerinden köklenirler umuduyla havalar biraz daha soğuyunca toprağa gömmeyi düşünüyorum.Bakalım sonuç ne olacak.
.
.

17/08/2008 tarihinde aşağıya yetiştirdiğim bambuların yeni fotoğraflarını ekledim.
Sevgi ve saygılarımla....
&&&&&
Bambunun Türkiye koşullarında yetiştirilebilir bir ürün olduğunu ve yurtdışına bağımlı olunmaması gerektiğini düşündük.
Bu nedenle Sakarya ilinde 8.000 m2 alan üzerinde halen temin edebildiğimiz en değer verilen 10 adet tür ile üretim çalışmalarımıza başladık.
Çalışmalarımızın sonuçları ve üretime aldığımız bambular ile ilgili bilgiler buradan sizlere ulaştırılmaya çalışılacaktır.
Saygılarımla....
:) Bambuların bir kısmı topraktan çıkmaya başladı..
Aşağıda bambu resimleri bölümüne bir fotoğraf ekledim.
&&&
Bambular çıkıyorlar ama yabani otlar onlardan daha güçlü!Onları yendiğimizde bambular çok sevinecekler...
Yakında bütün türlerden fotoğraf eklemem mümkün olacak sanırım....
&&&
Bu arada bambulara 10-40-10 oranında gübre verdim.Öncelikle otlar buna bayıldılar.Ancak onlara da kötü bir sürpriz hazırladım.Sistemik bir herbisit kullandım bir kısmında...
Bu bambuları bazı toprakaltı zararlıları çok seviyor.Bir çok bambuyu (kendilerini panda sanan )zararlılar yemekle meşguller ama biz kazanacağız sanıyorum.:))

BAMBULAR (Bambusa)
Herdemyeşil çalılardır. Bu özel, çabuk büyüyen, zarif, yaprak dökmeyen bitkiler çok değişik örüntüler, büyüme karakterleri ve peyzaj kullanımı sunarlar.
Yerkürenin hemen her yerinde yaygın ve doğal olarak yetişen Bambular pekçok cinsi kapsarlar. Özellikle uzak doğuda olmak üzere, besin kaynağı, inşaat, mobilya, dekorasyon, giyim ve pekçok konuda değerlendirilme imkanı bulurlar.
Bambular pekçoğumuzun bildiği sert ve dik saplarıyla bahçelere tropik veya oryantal bir hava katarlar. Farklı farklı olan bitki, yaprak ve büyüme karakterleri onlara çok değişik kullanım alanları sağlar. Yüzlerce türünden bazısı 25 m. yi aşan boylarıyla dev bitkilerken, bazıları da çayır olarak kabul edilirler. Bazı uzun, dar yapraklı Bambular fiskiye görünümü ve yumuşak bir örüntü kazandırırken, bazıları da birbirinden ayrı dikey özellikleri ile farklı bir görsel etki bırakırlar.
Bu bitkiler uzayan ya da kümeleşen kök sistemleri ile yayılırlar. Geniş alanlarda kümeler halinde ve kenarlarda etkileyici olurlar. Arsız ve yayılıcı Bambular en az 45 cm. derinlikte yeraltı bariyerleri ile durdurulabilir. Bu yöntem özellikle küçük bahçelerde çok yararlı olur.
Bütün Bambular kaplarda yetişebilir ve teras ve avlulara zerafet katmak ya da portatif görüntüler oluşturmak için kullanılabilir.
Bambular yeterli nem olduğu sürece her tür toprakta yetişirler. Kuraklığa dayanıklı olmalarına rağmen bu durumda yaprakları kurur ve görüntüleri bozulur. Bol güneş ya da hafif gölge kısımlara ve mümkünse su kenarlarına dikin. Yaşlı bambuların ilkbaharda dipten kesilmeleri gerekir.
http://www.kadinmagazin.com/sus-bitkileri/En-Guzel-Sus-Bitkileri-2/612/
En güzel süs bitkileri, güzel süs bitkileri, süs bitkileri, kuraklığa dayanıklı süs bitkileri

PHYLLOSTACHYS AUREA


Yaygın Adları: Fish Pole Bamboo, Golden Bamboo
Maksimum Boyu: 30 feet ( 9 metre)
Genel olarak ulaştığı boy: 15 to 20 feet (4.5-6 metre)
Çapı: 1.25 inches (3.175 cm.)
Soğuğa Dayanımı: 0° F (-18°C )
Amerika Birleşik Devletlerinde yaygın olan bambuların başında gelen çeşittir. Çünkü, bu bambu fazla uzun olmamasına karşın güçlü ve kullanışlı bir yapıya sahiptir.Düz bir biçimde yukarıya doğru gelişir. Bu bambu her çeşit yolların özellikle yaya yollarının kenarının çevrilmesinde en iyi olanlarındandır.
Nadir olarak bu bambunun toprağa yakın olan gövdesindeki boğumların biçiminin bozulduğu görülür, bu boğumlar “Tortoise Shell(Kaplumbağa Kabuğu)” olarak adlandırılır. Şekli bozulan bu boğumlar, bambu el sanatları için kullanıldığında dekoratif bir görüntü sağlar.Bu çeşit tam olarak yetiştiğinde en son alacağı renk yeşildir. Tıpkı diğer phyllostachys çeşitleri gibi, doğrudan güneşe maruz kaldığında bambunun rengi sarıya dönecektir. Sıcak iklimlerde agresif bir büyüme gösterir, bundan dolayı iklim koşulları nerede uygunsa orada yetiştirilmelidir.



.
PHYLLOSTACHYS NİGRA




Yaygın Adı: Black Bamboo
Genel Olarak Ulaştığı Boy: 20 to 35 feet (~ 6-11m.)
Çapı: 2.25 inches (5.71 cm.)
Soğuğa Dayanımı:- 5° F (-20° C)
Bu tür çabuk uzayan boğumlara ve tüylü yapısı olan yeşil yapraklara sahiptir. Nigra diğer bir adıyla Black bamboo insanlar tarafından en çok talep edilen çeşittir. İdeal koşullar altında bu çeşidin boyu 40 feet(12 m.) olup çapı 2 inçten (5 cm) biraz daha fazla olur. Fakat birçok iklim çeşidinde ortalama uzunluk 25 feet (7.6 m.) olarak kalır. Yeni boğumlar başta yeşil olarak belirir fakat bunlar giderek ikinci ve üçüncü yıllarda siyaha döner.
.
PHYLLOSTACHYS NİGRA HENONİS
Yaygın adları:Phyllostachys Puberula, Phyllostachys henonis, Phyllostachys nigra cv, Henon Bamboo,
Soğuğa dayanıklığı:-22°C
Yoğun dik, sert önceleri zeytin yeşili renginde iken daha sonra aldığı güneş ışığına bağlı olarak sarı ya da mavi - yeşil renge bürünür. Yaprakları nisbi olarak ufaktır, yalnızca 8 - 10 cm uzunlukta, zarif ve esnek gelişirler. Genç yapraklar başta açık yeşil renkte olup daha sonra koyu yeşil renge dönüşürler.
Bu kanaatkar bambu her türlü dikim yerlerinde gelişir ve kuraklığa dayanır.
Çit bitkisi olarak, çalı grubunda, tek başına çalı olarak kullanım görebilir.Zarif duran ama aynı zamanda yoğun yapraklanması ile bu bambu türü çok hoş bir duruş sergiler. Yoğun, dekoratif görünüme sahip perçemler geliştirir.
Odununun yüksek kalitesi onu Asyada el sanatı kulanımlarında uzun zamandır vazgeçilmez kılmaktadır.
Maksimim boy:1600cm - 1800 cm
.



PHYLLOSTACHYS AUREOSULCATA ‘SPECTABİLİS’



Yaygın adı :
Spectabilis
Maksimum boyu:25-30 feet (7.5-9 m.)
Çapı : 2 inches (5 cm.)
Soğuğa dayanımı : -10º F (-24° C )

Bu olağanüstü bambu 'sarı oluklu bambu' olarak adlandırılıyor. Renkler bu bambu üzerinde çeşitlere ayrılır. Bambuda açık sarı boğumlar olup aralarında yeşil oluklar bulunmaktadır. Sağlam bir türdür. Spectabilis kuvvetlidir ve ender bulunur.
Bambunun diğer çeşitleri gibi bu da bir yeri çevrelemekte kullanılmaktadır ve görünüm bambu büyüdüğünde harikadır.Güneşli bir yerde bu bambu yetiştirilirken, yeni çıkan boğumlar baharda ve yaz başlarında kırmızı renk alır.
Bağlantıdaki fotoğraflarda rengini ve yapısını görmek mümkündür.
.
PHYLLOSTACHYS BİSSETİİ
Maximum Boyu: 30 feet (~ 9m.)

Genel olarak ulaştığı boy:20-25 feet (~ 6-7.5 m.)

Çapı: 1 inch ( 2.54 cm.)

Soğuğa dayanımı : -10° F (-24° C )

Sağlam bambulardan bir tanesi olan bu çeşit koyu yeşil boğumlara ve yeşil yapraklara sahiptir. Bu kısa phyllostachys genellikle 20 feet ( 6 m. ) kadar uzar. İdeal koşullar altında iki bambu üreticisi bu boyu 45 feete kadar (13.71 m.)ulaştırmışlardır. Fakat bu çeşit kısa bambular arasında yer alır.
Bu bambu ayrıca koyu gölgeler sağlar, güneş ışığının yere değmesini engeller.
.

Bambu fidanlığı - Bambu Resimleri

17/08/2008 Bambu türlerinden bazı fotoğrafları bugün çektim ve ekledim.Şu sıralar hızla uzamaya ve kök bölgesinde yayılmaya başladılar.Ancak bodur çeşitler için bunu söylemek kolay değil.
Tavşan zararı oluyordu.Her gece gelip yeni sürgünleri sırayla yiyorlardı.Bunun çözümünü bir miktar pomarsol forte kullanarak buldum.Bir süredir bu zararlı sanırım bahçeye girmiyor ya da girse de bambuları yiyemiyor.
İlgilenenlere sevgi ve saygılarımla...
17/08/2008

17/08/2008


Resim Ekle17/08/2008



17/08/2008




17/10/2008






17/08/2008





17/08/2008







17/08/2008