13 Haziran 2014 Cuma

SAKARYA BAMBU FİDANLIĞI

Hazır giyimde artık soya ve bambu ürünleri de kullanılıyor



DERGİ - Gündem
Yazar TÜTSIS
Perşembe, 27 Temmuz 2006
Tekstil ve hazırgiyimciler yeni ürünlerine doğa dostu yeni iplik ve kumaşlan da kattı. Son olarak Yeşim Tekstil, organik pamuk, soya ve dünyanın en hızlı büyüyen ağacı bambudan elde edilen iplik ve kumaşlarla üretime başladı. Bir başka giyim markası Triplus da ürünlerinde bambuyu kullanarak piyasaya sürdü. Yeşim İşletme Müdürü Mustafa Demiralay, tarımdan sonra tekstil sektöründe de organik üretimin önem kazandığına işaret ederek, Yeşim Tekstil'de bu tarz kumaşlan üretebilmek için gerekli olan bilgi ve teknolojinin mevcut olduğunu söyledi.
Demiralay, son yıllarda organik pamuktan yapılmış ipliklerden kumaş üretimi yaptıklarını belirterek, son bir yıldır da bambudan elde edilmiş ipliklerden meydana gelen kumaş ürünler hazırladıklarını kaydetti. Soyadan yapılmış ipliklerle kumaş üretme konusundaki çalışmaların da devam ettiğini de söyleyen Demiralay, "Bambu ve soya elyafı Asya'da yetişiyor ve Türkiye'de iplik haline getiriliyor. Bambu ağacından çekilen liflerden oluşan iplik, pamuktan daha parlak, dökümlü, su emiciliği yüksek ve doğal anti bakteriyel özelliğe sahip kumaşa dönüşüyor. Soya da, bitkinin liflerinden elde ediliyor. Bu bitkiden oluşan iplikle örülen kumaş, kaşmire ve yünlü kumaşa benzeyen yumuşak, dökümlü, UV ışınlarına karşı dayanıklı, vücut ısısını regüle eden ve doğal anti bakteriyel özellik taşıyor" dedi. Yeşim AR-GE ekibinin bu ürünleri birbiriyle karıştırarak faklı özelliklere sahip kumaşlar da elde ettiğini söyleyen Demiralay, bu bitkilerin Türkiye'de fazla yetiştirilmemesi nedeniyle üretimin yüzde 30 ile 50 oranlarında daha pahalıya mal olduğunu bildirdi. Demiralay, başta Nike ve Gap olmak üzere Yeşim'in bir çok müşterisinin doğa dostu kumaşları tercih etmeye başladığını kaydetti. Bu arada t-shirt markası Triplus da bambudan elde edilen ürünleriyle piyasaya giriş yaptı. Firma yetkilileri, yıllık beş milyon adet üretim kapasiteli European T-shirt Factory (ETF) Grubu'nun üretim gücünü arkasına alan Triplus'un yeni ürününün anti-allerjenik, hava alan ve ipeksi bir görünümde olduğunu söylediler.

2 yorum:

isolet dedi ki...

Sizi devamlı güncel olarak takip ediyorum. Fidanlığınızı çok merak ediyorum. Bir gün uğramak istiyorm yerini öğrenebilir miyim acaba. Birde moso türü var mı sizin elinizde

Sakarya Bambu Fidanlığı dedi ki...

İsmail Bey,
İlginize çok teşekkür ederiz.Yolunuz düşerse neden olmasın.
bambufidanligi@hotmail.com